Barion Pixel

A Tokaji borvidék egyik legszebb faluja, az Alföld és Zempléni-hegység találkozásánál található Tarcal neve évszázadok óta összeforrt a vendégszeretettel, borral és a szőlőműveléssel. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, a hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében augusztus ünnepi hosszú hétvégéjén, 20. és 22. között megrendezésre kerül a Bűbájos Hétvége. Izgalmas programokkal, gasztronómiával, zenével, kiváló borokkal és nyitott pincékkel várják idén is a kikapcsolódni vágyókat. A rendezvény apropóján Majoros Lászlót, a Barkland Pincészet birtokvezetője is válaszolt a wineartculture.hu kérdéseire.

A Covid miatt nehéz másfél éven ment mindenki keresztül. Titeket hogyan érintett ez az időszak?
Mint néhány ágazat kivételével mindenkit, így minket is rosszul érintett a világjárvány miatt kialakult helyzet. Elsősorban azért, mert beszűkültek, sőt, időlegesen teljesen megszűntek a legfontosabb értékesítési csatornák. Az éttermek és vendéglátóhelyek korlátozott nyitva tartása, majd bezárása, valamint a családi, baráti, céges és a nagyközönséget vonzó rendezvények elmaradása jelentősen visszavetette a forgalmat. Közben a költségeken nem lehet spórolni, hiszen a szőlőt ugyanúgy művelni kell, és a borkészítésben sem lehet elhagyni egyik-másik fázist. Mindezek ellenére mi a jövőt a fejlődésben látjuk, éppen ezért az elmúlt időszakot kihasználtuk arra, hogy megépítsük a saját borfeldolgozó üzemünket, illetve kialakítsunk egy igényes borteraszt.

A világjárvány okozta válság szerinted milyen hatással lehet hosszútávon a tokaji borok piacára?
Úgy vélem, hogy a tokaji – legyen az a tradicionális édes vagy az egyre népszerűbb száraz – borok kedvelőinek fogyasztási szokásait nem befolyásolja számottevően, de nagyon hiányoznak az elmaradt rendezvények. Gondolok itt elsősorban a hegyaljai települések programjaira és a különböző borfesztiválokra, amelyek remek alkalmat nyújtanak arra, hogy újabb borkedvelők találkozhassanak a pincészetekkel és legkiválóbb boraikkal. Tokaj-Hegyalja számára nagyon fontos, hogy minél több rendezvényről minél többen vigyék jó hírét borainknak. 

Hogyan látod az aszú szerepét a mai társadalomban?
Tokaj-Hegyalja tradicionális bora az első, ami eszébe jut mindenkinek hazánkban, ha a borrégióról esik a szó. Azonban annak érdekében, hogy ez a különlegesség kiemelt szerepet töltsön be a magyar borok kínálatában, elengedhetetlen az összefogás, a közös marketing erősítése és az imázs növelése, hogy méltó helye legyen itthon és világszerte is. Ha meg tudjuk mutatni, milyen fejlődésen ment keresztül az aszúkészítés, hogyan lett „trendibb” napjainkra a több évszázados hagyománnyal rendelkező édes bor, akkor újabb és újabb borkedvelőt vezethetünk rá arra, hogy milyen kuriózumra számíthatnak, ha ellátogatnak hozzánk.

A hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében augusztus ünnepi hosszú hétvégéjén, 20. és 22. között ismét megrendezésre kerül Tarcalon a Bűbájos Hétvége. Mit vártok az idei rendezvénytől?
Minél nagyobb sikert, hogy az előző évekhez képest minél többen látogassanak el hozzánk. Bízom benne, hogy a remek programok és a kiváló borok sok érdeklődőt vonzanak ide egy igazán bűbájos hétvégére.

2016-ban került megrendezésre első alkalommal a Bűbájos Hétvége Tarcalon. Elsősorban mi a rendezvény üzenete és milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt években?
Az évek során egyre több borászat csatlakozott a kezdeményezéshez, így egyre több programot kínálnak a résztvevők, ami lehetővé teszi, hogy minél szélesebb réteget csalogassunk ide. Azzal együtt pedig, hogy a bűbájos hétvége nem korlátozódik évi egy alkalomra, a hozzánk látogatók évszakonként újabb és újabb arcát ismerhetik meg a településnek és környékének. Azt gondolom, hogy ez a rendezvény(sorozat) kiválóan alkalmas arra, hogy ez legyen Tarcal „húzó programja”, és ennek révén méltó helyet foglalhasson el Tokaj-Hegyalja népszerűsítésében.

Ti mivel készültök?
Az Első Miskolci Lions Klubbal közösen egy jótékonysági borestet rendezünk, amelyen Agárdi Szilvia ad koncertet. Ezt követően szeretnénk egy látványos táncbemutatóval kedvet csinálni a vendégeinknek ahhoz, hogy maguk is táncra perdüljenek, és a finom borok megkóstolása mellett egy kellemes estét töltsenek velünk. Az est bevételének egy részével a vakok és gyengénlátók megyei szervezetét támogatjuk céljaik megvalósításában.

Hogyan értékeled Tarcal jelenét és jövőjét?
Az elmúlt években több befektető érkezett a településre, és részben nekik is köszönhetően újabb és újabb fejlesztéseknek lehetünk tanúi. Reményeink szerint ez egyre több turistát vonz Tarcalra, ami a tokaji borok fogyasztásában is érezteti majd a hatását.

Milyen Tokaj-Hegyalját, és ezen belül Tarcalt szeretnél látni a jövőben?
Olyat, ami varázslatos környezetével, hangulatos gasztro és kulturális programjaival, kiváló szolgáltatásaival és egyedülálló boraival minél több visszatérő vendéggel büszkélkedhet. Olyat, ahol mindezeknek köszönhetően elégedetten és boldogan élnek a fiatalok és idősek egyaránt. Végezetül olyat, ahol a hagyományok megtartása mellett töretlen fejlődéssel állunk elé a kihívásoknak. 

A teljes cikk itt olvasható:
https://wineartculture.hu/bubajos-hetvege-tarcal/    

Bűbájos hétvége

kép 1 / 86