Barion Pixel

HEGYALJAI AJÁNLÓ

A bor szerelmeseinek igazi kincsesbányát jelentenek a Tarcalon és a környező településeken lévő pincészetek és borászatok. A legmodernebb technológiával felszerelt borászattól az ősrégi családi pincerendszerekig minden megtalálható a vidéken.

A borkóstolásokon és pincelátogatásokon a borász személyes tapasztalatait osztja meg a résztvevőkkel, általa nyerhetünk bepillantást a borok világába. A közvetlenebb hangulatú kóstolók alkalmával általában 6-7 féle bor szerepel a borsoron. A dűlőtúra remek kiegészítő program lehet a borkóstolás és gasztronómia mellett. Egy történelmi borvidéken szervezett bortúrán emellett a borok előállításának fázisaival is megismerkedhetünk. A szüreti események és borfesztiválok pedig a helyi hagyományok, a borvidék jellegzetességeinek megismerésére nyújtanak szórakoztató programot.

Az ország legmagasabb alkohol-, cukor- és savtartalmú borai születnek Tokaj-Hegyalján, a táj azonban jóval több ennél! Ez a térség tökéletes helyszín a kikapcsolódásra, mivel a turizmus széles palettájáról választhatunk programokat.

Evezhetünk, de nyaralóhajóval is bejárhatjuk a Bodrog és a Tisza vadregényes folyamát. Horgászhatunk a Hernádban is és vadászhatunk a varázslatos hegyvidéken. Kirándulhatunk a Zemplén turistaútjain vagy élvezhetjük a sátoraljaújhelyi kalandpark nyújtotta izgalmakat.
A páratlan természeti környezet mellett fantasztikus kulturális és történelmi örökséget rejt a borvidék. Kazinczy miatt az újkori magyar nyelv bölcsője, Vizsoly miatt pedig a bibliafordítás ikonikus helyszíneként tartjuk számon, amit a Zempléni-hegység várai – a Füzéri vár, a sárospataki Rákóczi-vár, a Regéci vár, Boldogkő vára és a Szerencsi Rákóczi-vár -, az Árpád-kori templomok és a csodarabbik zarándokhelyei tesznek felejthetetlenné.

Hogy mindezen élmények megtapasztalására és a vidék felfedezésére nem elég egy rövid kirándulás? Ezt jól tudjuk magunk is, de szívesen segítünk vendégeinknek abban, hogy több napra szóló élménycsomagot állíthassanak össze.

TARCAL

Az Alföld és a Zempléni-hegység találkozásánál, a legjobb minőségű hegyaljaiszőlőtáblák övezte Tarcal a vulkáni és üledékes kőzetekből álló Nagy Kopasz-hegy déli lejtőinek tövében fekszik. A monda szerint a település Turcol/Tarcal vezérről kapta nevét, egy lovasversenyben aratott győzelméért ajándékozta neki Árpád vezér.

Könyves Kálmán király 1100 körül itt tartott országgyűlést, itt hozta meg híres törvényét: „a boszorkányokról, mivel nincsenek, törvénykezés ne essék”. A 16. században Tarcalon tartott református zsinatokon csatlakoztak a tiszáninneni protestáns egyházak a helvét egyházhoz és fogadták el Kálvin genfi kátéját.

A borászattal összefüggő korai emlékek szerint 1620-ban a Thurzó család tarcali szőlőjében aszúszemeket szüreteltek. A világörökségi helyszín magterületén található, nagy történelmi hagyományokkal rendelkező egykori mezőváros lakosainak megélhetését ma is a szőlőbirtokok és borászatok biztosítják.

Tarcal ma a borturizmus egyik közkedvelt úti célja. Nem véletlenül, ugyanis a hegyaljai borvidék egyik legkiválóbb szőlő- és bortermelő helye, ahol a pincesorokon, présházakban szíves vendéglátással várják az idelátogatókat. Emellett azonban számos látnivalót kínál a turistáknak. Az egyik legújabb, a tekintetet messziről vonzó látványosság a 2015-ben felállított, 8,5 méter magas Áldó Krisztus szobor, amely öt gránittömbből áll, és közel 50 tonna súlyú. Európa legnagyobb Jézust ábrázoló szobra a Mária út egyik megállója. A szobrot körül ölelő sétány bejárása közben csodálatos panorámában gyönyörködhetünk. Emellett felkereshetjük a sétány közelében található bányatavat, valamint megnézhetjük az egyik felhagyott kőbánya „holdbéli kráteréből” született, amfiteátrum jellegű nyári szabadtéri színpadot, a Tarcali Arénát. A zsinagóga és a késő barokk stílusban épült református templom mellett érdemes megnézni a 2016-ban felállított Tarcal vezér szobrot is.

A látnivalók mellett a település évről évre mind több rendezvénynek ad otthont, amelyekre a kiváló borok mellett finom ételekkel és hangulatos zenével várják a gasztronómia szerelmeseit. Azok pedig, akik elteltek a gasztronómiai különlegességekkel, a különböző túra útvonalakon indulhatnak el felfedezni a környéket gyalogosan vagy biciklire pattanva. Tarcal központjából vezet fel az autóút a tokaji jelképpé vált Nagykopasz-hegyre. Nemcsak gyönyörű kilátás nyílik fentről, de szívesen felkeresik az extrém sportok kedvelő is: gyakran láthatunk innen induló siklóernyőzőket.

Mindehhez egyre több szálláshely biztosít lehetőséget a pihenésre: gyönyörűen felújított parasztházak és kastélyszálló is várja a vendégeket.

Forrás: tarcal.hu

Tarcali panoráma a Kopasz-hegyről – készítette: JezWegierski – a feltöltő saját munkája

BARKLAND PINCÉSZET

Borászatunkban 2016-tól készülnek borok. Évente megközelítőleg 12 ezer üveg bort palackozunk, ami gyakran 5-6 féle borfajtát is jelent. Borkínálatunkban
megtalálhatók dűlőszelektàlt, hordós és könnyedebb reduktív tételek is.
Vinotékánkban megkóstolhatják a kései szüretelésű édes borainkat, a szamorodnit és az aszút is. Pincészetünktől nem áll távol a kísérletezés: készítettünk már narancsbort furmintból, de édes gyöngyöző borral és habzóborral is büszkélkedhetünk, novemberben pedig a pezsgőnk is palackba kerül.

Jó hangulatú rendezvényeinkkel örömmel csatlakozunk Tarcal és a borvidék nyüzsgő „boréletéhez”. A borkóstolókat is figyelembe véve pedig egész évben
várjuk vendégeinket a Barkland Pincészetben.

  Amit vendégeink részére kínálunk:

  • borkóstolás
  • pincelátogatás
  • borkorcsolya
  • vállaljuk családi és baráti összejövetelek, valamint céges rendezvények lebonyolítását
  • gyermek játszósarok a kerthelyiségben
  • frissítők és kávé
  • ingyenes parkolási lehetőség
  • ingyenes WI-FI
  • bankkártya-elfogadó hely
  • kutyabarát hely

  TOKAJI KISOKOS

  Tokaji aszú

  A Tokaji Borvidéken előállított aszú nem más, mint aszúsodott és normál szőlő felhasználásával készített borkülönlegesség. A tokaji borok közül a Tokaji Aszú a leghíresebb. Az évszázados hagyomány az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelésén és azt ezt követő borkészítésen alapul. A fahordókban érlelt aszú általában 8-10 éves korában éri el palackképességét, azaz ebben az időben lehet lepalackozni a bort.

  Szamorodni

  A szamorodni lengyel szó, azt jelenti: ahogy termett. Ez egy tokaji bortípus, amely az aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül száraz és édes változatban.
  Száraz szamorodni: aranyszínű száraz – egykoron Főbor – botrytiszes jelleggel. Az érlelésnek köszönhetően igen speciális ízekkel rendelkezhet, illata inkább dióra, mogyoróra és a pirított mandulára emlékezetet. Édes szamorodni: Az aszúk zamatait idéző bor, hajdan ez volt a „kontyalá való”. Kezdeti élénkségét édesség követi, finomsága és remek harmóniája igazán vonzó borrá teszi. Illatában a mandula, a vanília, illetve az orgona és a gyöngyvirág dominálhat.

  Eszencia

  Igen régi és elismert tokaji borkülönlegesség, az eszencia borok a tokaji borok csúcsa. A töppedt, aszúsodott szőlőszemeket egyesével, kézzel válogatva szedik le, majd a szüret végéig nagy aszús tartályokban tárolják. A felhalmozott aszúszemek puszta súlyuknál fogva önmagukat préselik ki, sűrűsége majdnem olyan, mint a mézé. Cukorban, aromákban, ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Az így kapott sűrű nektárt üvegballonokban vagy kisméretű fahordókban érlelik éveken keresztül.

  Máslás

  A máslás egy olyan tokaji borfajta, amely úgy készül, hogy az aszúbor, vagy más, kiváló minőségű bor törkölyére mustot öntünk és jól összekeverjük. Az aszúbor törkölyét nem lehet rendesen kipréselni, marad benne 20-30 százalék must, amit, ha a hígabb, erjedésben lévő musttal elkeverünk, egy sokkal jobb minőségű, nagyobb mennyiségű mustot kapunk. A máslás készítésekor arra kell figyelni, hogy a törköly friss legyen, mivel hamar ecetesedésbe kezd, és megrontja a mustot. A máslás minőségre a szamorodni és az egyputtonyos aszú közé sorolandó.

  Fordítás

  A fordítás egy tokaji borfajta, ami úgy készül, hogy az egyszer már kipréselt aszúszemeket másodjára is felhasználják. A művelet során az aszútésztát beleforgatják az új borba, innen kapta nevét. Az aszútészta sok értékes anyagot tartalmaz, ami ezzel a technológiával nem megy kárba, és az így létrejött bor könnyed, gyümölcsös, édessége megközelíti egy alacsony puttonyszámú aszúét.

  Jégbor

  A jégbor a természetes édes borok egy fajtája, amely nevét arról kapta, hogy az elkészítéséhez szükséges mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és emiatt a fagyott szőlőből préselt bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú lesz.
  A jégborok esetében a szőlőszemekben lévő víz megfagyása természetes úton, a szabadban történik. A jégbor készítéséhez a szokványos szüreti időponton túl, a komolyabb téli fagyok kezdetéig a szőlőtőkéken hagyják a gyümölcsöt, amelyet fagyott állapotban szüretelnek és préselnek ki. A jégbor készítési módja hasonló a más italok előállításánál is alkalmazott fagydesztillációs eljárásához, de lényeges különbség, hogy nem a kész italból vonunk el vizet fagyasztással, hanem még az erjedés előtt, a gyümölcs természetes fagyását használjuk fel a must sűrítésére.

  Forrás: Vinopédia, Wikipédia