Amikor XIV. Lajos megkóstolta tokaji bort, a „le vin des rois et le roi des vins” elnevezéssel illette, ami latinul vált ismertté: „vinum regum, rex vinorum” A legenda szerint az aszúbor készítését a 17. században Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja találta föl, aki a fejedelemasszony újhelyi (Sátoraljaújhely) Oremus szőlőjének terméséből készítette az első nektárt, s azzal mint húsvéti borral, lepte meg úrnőjét. Valószínűleg ennél is hamarabb készítettek már aszúbort Hegyalján. Ezt támasztja alá, hogy már az 1590-es években használták az „aszú szőlő” kifejezést (Szikszai Fabricius Balázs latin-magyar szótárában), és készítettek egy bizonyos „főbort”, amit talán az aszúborral is lehet azonosítani. Ugyanakkor készülnek más különlegességek is pincészetünknél, ami jelenleg is elérhető és folyamatosan jelennek meg kínálatunkban.
BARKLAND NARANCSBOR
ORANGE – WINE 2017 DRY / Száraz 0,75 l
A válogatott, bogyózott Furmint szőlő, 10 napon át héjon erjed, majd 5 hónapig finom seprős érleléssel éri el jellegzetes ízét. A Furmint karaktere az áztatásból, a héjból kioldódott szín, íz és illatanyagoktól kapta kellemesen fanyar, fűszeres, színében a narancs gyümölcsre emlékeztető jegyeit.
BARKLAND NARANCSBOR
ORANGE – WINE 2017 DRY / Száraz 0,75 l
A válogatott, bogyózott Furmint szőlő, 10 napon át héjon erjed, majd 5 hónapig finom seprős érleléssel éri el jellegzetes ízét. A Furmint karaktere az áztatásból, a héjból kioldódott szín, íz és illatanyagoktól kapta kellemesen fanyar, fűszeres, színében a narancs gyümölcsre emlékeztető jegyeit.